Set up en configuratie

Powersoft Quick Guide voor Dante

Veel Powersoft versterkers beschikken over een Dante kaart en kunnen ingesteld worden om Dante weg te sturen en te ontvangen via een Dante netwerk. 

19

FEB, 2019

Dante gebruikt standaard IP-netwerken om audio ongecomprimeerd en in hoge kwaliteit te verzenden met amper latency. Voor alle Powersoft DSP + Dante producten zijn twee verschillende netwerk IP-adressen nodig; één voor het besturen van de DSP en de ander voor het Dante netwerk. De configuratie en routing van de versterkers in een Dante netwerk gebeurt volledig via de software ‘Dante Controller’. Deze software is gratis te downloaden via de website van Audinate

De Dante modules in de Powersoft versterkers werken met speciale firmware. Het is aanbevolen dat alle modules in een Dante omgeving altijd worden bijgewerkt met de nieuwste firmware. Niet alleen op de versterkers, maar op alle apparaten. Dit zorgt voor de beste systeemprestaties en compatibiliteit. Meer informatie over het updaten van Dante firmware in de Powersoft versterkers is te vinden op de website van Powersoft. 

 

Een voorbeeld van enkele Powersoft Quattrocanali, Duecanali, Ottocanali en X Serie versterkers geïnstalleerd op Dante.

Powersoft versterkers verbinden met Dante

Een fysieke verbinding met een Dante netwerk gebeurt via een reguliere CAT5E (of betere) bekabeling. Als er een switch wordt gebruikt dan moet er goed worden opgelet, omdat deze niet compatible is met Dante. Voor de beste betrouwbaarheid moeten netwerkswitches:

 • Geschikt zijn voor Gigabit Ethernet
 • Non-blocking zijn
 • Quality of Service zijn met ten minste 4 wachtrijen
 • Diffserv (DSCP) QoS hebben
 • Geen energiezuinig ethernet hebben of hebben ingeschakeld

Voor meer informatie rondom switcher eisen voor Dante en over het maken en beheren van een Dante netwerk adviseren wij je om de website van Audinate te bekijken

Bij het openen van de ‘Dante Controller’ worden alle apparaten die op het Dante netwerk zijn aangesloten weergegeven in de lijst met zenders en ontvangers (figure 1, zie hieronder). 

Dante Controller Netwerk View

Als de gebruikte computer meerdere netwerkpoorten heeft, dan kan ‘Dante Controller’ in sommige gevallen verbinden met de verkeerde poort. Om dit probleem op te lossen klik je op het vierkant naast ‘P’ aan de onderzijde van het venster ‘netwerkweergave’. Hiermee wordt de Dante interface geopend (figure 2, zie hieronder). Hierin kan de juiste poort geselecteerd worden.

Configuratie van Dante interfaces

Powersoft versterkers die worden aangesloten op het Dante netwerk verkrijgen automatisch een IP-adres. En in de meeste gevallen is het niet nodig om de adresinstellingen te wijzigen. Statische IP-adressen kunnen indien nodig worden toegewezen. Om een statisch IP-adres toe te wijzen doe je het volgende:

 • Open het venster ‘Apparaatweergave’ door te dubbelklikken op het apparaat dat geconfigureerd moet worden.
 • Klik op het tabblad ‘Network Config’ (figure 3, zie hieronder).
 • Schakel onder ‘Adressen’ naar de optie ‘Een IP-adres handmatig configureren’
 • Voer het IP-adres en Netmask in
 • Klik op ‘toepassen’

De DNS server en gateway instellingen zijn optioneel – het apparaat gebruikt de standaard netwerkinstellingen, wanneer deze niet zijn opgegeven. Om terug te keren naar de vorige instellingen klik je op ‘Terugzetten’. 

Het is belangrijk om te weten dat je na deze handeling opnieuw moet opstarten. Dit kan eenvoudig door te klikken op ‘Opnieuw opstarten’ onder ‘Apparaat opnieuw instellen’. In sommige gevallen is het nodig om de versterker te herstarten. 

Dante Controllers ‘Network Config’ tab in het ‘Device View’ scherm

Houd er rekening mee dat wanneer de Powersoft versterkers zijn ingesteld om automatisch IP-adressen te verkrijgen, dat de Dante Controller op een hostcomputer uitgevoerd moet worden om zodoende geconfigureerd te zijn om automatisch IP-adressen te verkrijgen. Bovendien moeten voor statische IP-adres configuraties vaste IP-adressen aan beide hostst worden toegewezen. Zowel aan computer als versterker, waarbij beide apparaten in hetzelfde subnet werken. 

“Hoge kwaliteit audio met amper latency via Dante.”

Geschakelde, gesplitste en redundant modus

Powersoft versterkers bevatten één of twee Dante ethernet poorten. Versterkers met een enkele Dante poort beschikken ook over een extra standaard ethernet poort, waarbij beide onafhankelijk van elkaar werken. Bij de versterkers waar twee Dante poorten beschikbaar zijn (aangeduid als primaire en secundaire) is het mogelijk om te schakelen tussen verschillende modi:

 • Geschakelde modus: hierbij gedraagt de secundaire Dante poort zich als een standaard switchpoort, waardoor een doorlusverbinding met de versterker ontstaat. Dit is de standaard configuratie voor Powersoft versterkers met twee Dante poorten.
 • Splitsmodus: dit is de enige modus voor versterkers met één Dante poort en één ethernet poort. Bij versterkers met twee Dante poorten kan ‘Split mode’ worden ingesteld, waardoor de primaire poort zich als een normale ethernet poort kan gedragen. Onafhankelijk van het Dante netwerk.
 • Redundant modus: wanneer een versterker is ingesteld op deze modus wordt de Dante-audio gedupliceerd naar beide Dante poorten, waardoor een redundant netwerk geïmplementeerd kan worden via de secundaire poort. 

De tabel hieronder geeft een overzicht van alle Powersoft versterkers met Dante en hun mogelijke poort-configuraties. 

Lijst met Powersoft versterkers met Dante compatibiliteit anno februari 2019. 

Om te kunnen schakelen tussen de verschillende modi bij de versterkers met twee Dante poorten:

 • Open het venster ‘Apparaatweergave’ door te dubbelklikken op het apparaat dat geconfigureerd moet worden.
 • Klik op het tabblad ‘Netwerk Config’ (figure 2, zie boven)
 • Selecteer onder ‘Switch Configuration’ de gewenste modus in de vervolgkeuzelijst.

Na bovenstaande procedure is het noodzakelijk om het apparaat opnieuw op te starten, zodat de wijzigingen aangebracht kunnen worden. Wees extra voorzichtig wanneer je de set-ups van de versterker wijzigt van split- of redundant modus naar geschakelde modus. 

Alle Powersoft versterkers met twee Dante poorten zijn standaard ingesteld om in geschakelde modus te werken. Wanneer je deze wilt veranderen van split of redundant naar geschakelde modus, kan het zijn dat er problemen ontstaan tussen twee verschillende netwerken. Bijvoorbeeld ‘uncontrolleerd network flooding’. Telkens wanneer een redundant netwerk wordt ingesteld moet alle apparatuur zoals switchers en kabels worden gedupliceerd. Het primaire en secundaire netwerk mogen niet op een bepaald moment met elkaar worden verbonden.

 

Powersoft gebruiker?

Gebruik je momenteel Powersoft in de verhuur of in installatieprojecten?

Dan komen we graag met je in contact. Samen willen we Powersoft in Nederland naar een hoger niveau brengen.

Een niveau dat een merk als Powersoft verdiend!

Automatisch nieuws ontvangen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief