Wat is Green Audio Power?

En welke voordelen levert dit op in energieverbruik en CO2-uitstoot?
12
JUNI, 2018
Als fabrikant van professionele eindversterkers wordt nauwlettend aandacht besteed aan de ontwikkeling van producten die energieverbruik kunnen minimaliseren. Middels uitgebreide rekenmodellen kunnen besparingen ten opzichte van versterkers van andere merken worden aangetoond. Green Audio Power is een geregistreerd handelsmerk van Powersoft en staat gelijk aan de ontwikkeling milieuvriendelijke producten. We gaan dit concept in deze post proberen uiteen te zetten.
Powersoft is hier trots op. Producten zijn erg efficiënt, omdat alle mogelijkheden van klasse D versterking maximaal worden benut. Zo zorgt de technologie Power Factor Correction voor extreem hoge waarden op het gebied van rendement. De versterkers van Powersoft transformeren alle energie uit het lichtnet om tot bruikbaar vermogen, terwijl Pulse Width Modulation de reactieve energie die terugkomt uit de luidsprekers recycled.
Met of zonder Power Factor Correction.

‘Groene’ technieken zorgen voor optimale luisterervaring

Deze technologieën worden toegepast zonder hierbij in te leveren op geluidskwaliteit. Sterker nog, de implementatie van deze technieken verbetert de luisterervaring, terwijl er gebruik gemaakt wordt van milieuvriendelijke en energiebesparende technieken.

Sinds het bestaan van Powersoft speelt energiebesparing een belangrijke rol in de ontwikkeling van producten en technologieën. Deze mindset zit in het DNA van het bedrijf. Het belang om energiezuinige producten te ontwikkelen neemt sterk toe, wanneer ook gekeken wordt naar de huidige status van het broeikaseffect en de stijgende kosten van producten op basis van aardolie.

Deze verschijnselen hebben gezorgd voor een nieuwe trend, die goed is ontvangen binnen de entertainmentindustrie. Er is inmiddels meer bewustzijn ontstaan inzake een milieuvriendelijke en ‘groene’ aanpak.

Toch wordt er nog niet veel aandacht besteed om de apparatuur die tijdens evenementen gebruikt wordt ook op ‘groene’ wijze in te zetten. Dit vertegenwoordigt ook slechts een klein percentage ten opzichte van het totaal. Maar het is toch de moeite waard hierop te concentreren. Powersoft heeft dan ook besloten ecologisch-efficiënte technologieën te ontwikkelen als bijdrage voor het behoud van ons milieu.

“Meer bewustzijn voor ‘groene’ aanpak in entertainment industrie.”
Enkele technologieën die zorgen voor maximale energiebesparing zijn:

Power Factor Correction

Power Factor Correction verbetert de prestaties van de versterker door het efficiënt opvangen en verbruiken van netstroom. Het toepassen van deze technologie leidt tot:

  • Energiebesparingen tot ongeveer 40%.
  • Het formaat van generators wordt verkleind.
  • Reduceren van bekabeling, omdat lagere RMS waardes worden bereikt tijdens gebruik.
  • Minder emissie op de bekabeling dankzij lagere harmonische trillingen op de netfrequentie. Het resultaat is minder brom en vervorming vanwege een verstoorde netspanning.
  • Een eindversterker die zijn volledige output levert, ondanks fluctuaties in netspanning en impedantie. De PFC voeding reguleert zichzelf en zorgt ervoor dat de Powersoft producten wereldwijd ingezet kunnen worden ondanks de verschillen in netspanning.

Klasse D Pulse Width Modulation

PWM wordt als sinds 1995 toegepast door Powersoft. Het belangrijkste aspect uit deze technologie is dat er een extreem hoge efficiëntie wordt behaald door alle energie uit het lichtnet te transformeren naar bruikbare energie om de luidsprekers aan te sturen. De reactieve energie uit de luidsprekers die terug komt wordt gerecycled.

Deze technologie is terug te vinden in alle touring- en installatieversterkers. Er wordt een extreem hoog rendement gehaald (95-99%), terwijl er minder energie wordt verbruikt hetzelfde uitgangsvermogen.

Door minder versterkers te gebruiken om hetzelfde PA-systeem te draaien op een evenement zijn minder trucks nodig om de apparatuur te vervoeren. Hiermee kunnen logistieke kosten op slimme manier worden bespaard.

Green Audio Power. Een officieel handelsmerk van Powersoft.

Scenario’s

Elke situatie is anders. Dat snappen we! Maar toch gaan we aan de hand van een tweetal voorbeelden proberen uit te leggen waar winst geboekt kan worden.

Touring

Laten we ervan uitgaan dat de benodigde vermogen voor audio apparatuur bij een live evenement ongeveer 180 kW zou zijn. Dit betreft niet alleen event zelf, maar ook de set-up en de sound-check. 6 uur in totaal.

Het totale gewenste vermogen is 1080 kW.

Versterkers uit de K-Serie gebruiken 40% minder stroom en hierdoor wordt een totaal aantal kilowatt van 432 kWh bespaard. Hierdoor kan de organisator besluiten om aggregaten in te huren die stiller en zuiniger zijn.

Wanneer deze besparing wordt omgerekend met een bekende co-efficiënt ontstaat het getal van 260 kg CO2 verminderde uitstoot voor elk evenement. Jaarlijks worden in Italië 50.000 events georganiseerd.  Wanneer deze gegevens met elkaar worden vermenigvuldigd dan ontstaat een totale vermindering van 13 miljard kg CO2-uitstoot.

Een vermindering van 13 miljard kg staat in Italië gelijk aan de uitstoot van 6.500 auto’s die 10.000 km per jaar rijden. Dit is een percentage van 0,003% op de totale Italiaanse CO2-uitstoot.

Installatie

Laten we een aanname doen dat het opgenomen vermogen per dag voor een compacte locatie met enkele verschillende ruimtes (restaurant, lounge en bar) ongeveer 6 kW is. En dat de audio installatie hier 2,4 kW van verbruikt. Waarbij duidelijk wordt dat er lang niet altijd op maximaal vermogen gespeeld wordt.

De installatie wordt 365 dagen per jaar en 8 uur per dag gebruikt. Dit betekent een totaal opgenomen vermogen van 14.000 kWh.

Bij het gebruik van klasse D versterkers met Power Factor Correction kan voor dit aspect een besparing worden gerealiseerd van 4.050 kWh. Dit heeft ook effect op de mate van koeling. 30% efficiënter omgaan met energie betekent ook dat er fors minder warmte-uitstoot is en dus ook minder gekoeld hoeft te worden.

Wanneer we uitgaan van het type energiebronnen die in Italië worden gebruikt (ook in Nederland), dan is er een co-efficiënt beschikbaar om dit getal om te rekenen naar CO2-uitstoot: 2430 kg minder uitstoot op elke installatie.

In 2017 heeft Mennegat Trading BV zo’n 550 installaties opgeleverd met haar installatiepartners. In totaal hadden we 1.3 miljoen kg minder aan CO2-uitstoot kunnen realiseren. Een aanzienlijke hoeveelheid, als je weet dat de totale CO2-uitstoot in 2016 in Nederland 197 miljard kg bedroeg.

Powersoft gebruiker?

Gebruik je momenteel Powersoft in de verhuur of in installatieprojecten?

Dan komen we graag met je in contact. Samen willen we Powersoft in Nederland naar een hoger niveau brengen.

Een niveau dat een merk als Powersoft verdient!

Automatisch nieuws ontvangen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

DOLBY ATMOS certificaat Powersoft